Proto farmaciemachine

Voor een proto machine om pillen te maken door snelle invriezing van vloeistofdosering in een mal, zijn we betrokken geweest bij het opzetten van de software template volgens S88 norm en FMEA standaard. Ook hebben we het softwareteam begeleid en aangevuld tijdens het ontwerpen, programmeren en testen van de programmering voor deze machine.


De machine is opgebouwd uit een tray handling gedeelte, waar trays gescheiden worden van elkaar. Vervolgens worden deze trays vervoerd van en naar de procesmodules, waarna ze in geval van een geaccepteerde volle tray voorzien worden van een deksel en opgeslagen in een vrieskist. De machine bevat vijf procesmodules die vloeistof in een bevroren mal doseren, waarna het bevroren pilletje via een schuiver uit de mal geveegd wordt en terecht komt in de tray. Allemaal met een tempo van ruim 120.000 pilletjes per uur. Tijdens het produceren blijft de hele machine ver onder het vriespunt door middel van vloeibare stikstof. De ruimte waar de procesmodules staan, bevindt zich ook nog compleet in een inerte omgeving.


Alle besturing verloopt via verscheidene plc’s, een safety plc en een hmi. De hoofd plc en safety plc zijn geprogrammeerd in scl en met Siemens TIA portal, de hmi met WinCC. De gebruikte servo’s zijn van Bosch Rexroth. Deze servo’s, procesmodule plc’s en andere IO-stations zijn met elkaar verbonden via profinet. De procesmodules gebruiken een lowlevel aansturing van Beckhoff twincat om de stappenmotoren voor de doseerpompen aan te sturen.