Roll-to-roll procesmachines

Voor een machinebouwer zijn we betrokken geweest bij het ontwerpen, uitvoeren en testen van twee roll-to-roll foliemachines. Beide machines worden bestuurd door een B&R plc, een B&R safety plc, een hmi en verscheidene B&R servo’s.


De eerste is een roll-to-roll machine voor een metaalfolie, waarbij de folieloop zich geheel in het vacuüm bevindt. De folie wordt afgewikkeld en gecorrigeerd op webspanning. Via ondersteunende luchtlagers wordt de folie aan de andere kant spanningsvrij opgewikkeld via een niprol, eventueel met een tussenlaag. Ook wordt de folie gestuurd door middel van sturing in Y- en Rz-richting. Hiertussen doorloopt de folie een aantal processen om nanodraadjes aan te groeien en deze vervolgens af te dekken met een beschermlaag. Tijdens al deze stappen wordt de folie verwarmd tot ongeveer 500 °C. Het eindproduct is de anode voor een nieuwe generatie batterijen.


De tweede is een roll-to-roll machine waarbij een PET-folie afgewikkeld wordt, met eventueel verwijdering van een zogenaamde interleave. Vervolgens worden verschillende gecontroleerde spanningszones met processen doorlopen. Als laatste wordt de geproceste folie weer opgewikkeld, met eventueel tussenvoeging van weer een interleave. De processen die doorlopen worden zijn twee keer een 'slot die' proces met een UV-droogstap erachter. Ook is er een ALD-proces waarbij door middel van blootstelling aan gas en damp er een nanolaag wordt aangebracht op de folie. Dit gebeurt door de folie via een luchtlager over een tegengesteld draaiende drum te laten lopen, waarbij gas en damp uit slots van de drum komt en tegen de folie neerslaat. Bij dit proces wordt de webspanning nauwkeurig gecorrigeerd met een aangestuurde dancer.